Backdrop

Backdropar används att skärma av och skapa ett snyggt scenrum bakom artisten. Men backdropar kan även ha en akustisk funktion, nämligen att vissa är ljudabsorberande och skapar bra ljud på scen och till publiken. När det gäller ljudabsorbering är det främst de enfärgade som är gjorda av scenmolton som fungerar akustiskt. Det är viktigt att de är flamskyddade eftersom de ska användas i offentliga lokaler.

Enfärgad backdrop

Backdrop i en färg är ofta tillverkad av scenmolton eller dekomolton. Molton har en matt, lite luddig yta för att inte skapa reflexer eller blänk när man ljussätter den. Ofta är det svart färg som används, men det finns faktiskt i många andra färger. Normalt används dessa backdropar till att klä in hela scenen, även sidor. Vill man ha ett motiv eller en logga så hänger man normalt en tryckt backdrop utanför den enfärgade. Väljer man en lite kraftigare scenmolton (330 g/m2) får man även en mörkläggande funktion vilket rekommenderas för att ta bort eventuellt ljus bakom scenen.

Tryckt backdrop

Tryckta backdropar används främst rakt bakom artisten. Denna hänger man normalt ovan på backdropen av molton, då skapas bra mörkläggning samtidigt som motivet kommer fram på ett bra sätt. Det går bra att trycka bandnamn, loggor eller bilder. Tänk på att någon erfaren bör göra tryckfilen så allt blir rätt!