Scenmolton

Scenmolton är den vanligaste textilen som används på scener vid festivaler och konserter. Tyget är flamskyddat, matt i strukturen och ljudabsorberande. De tre egenskaperna gör det till vårt vanligaste dekortyg.

Scenmolton är den vanligaste textilen som används på scener vid festivaler och konserter. Tyget är ljudabsorberande och hjälper till för att få en bättre ljudbild både på scenen och i publiken. Draperas tyget 50-100% ökas absorberingen över hela frekvensregister men framförallt i de lägre tonerna. Ljud som kommer från sidan transporteras snett genom veckningen och går igenom flera lager tyg som då fångar upp reflexer.

Flamskydd är ett måste när tyg ska finnas på scener, på event och teatrar samt andra offentliga lokaler. Det är ett måste för att räddningstjänst ska godkänna att konserten eller festivalen ska kunna genomföras.

Matt yta på scen är bra. Det är enkelt att belysa och det skapar inga bländande eller blänkande ytor som stör scenuppträdandet.

Räddningstjänster kan ha olika krav beroende på var du är någonstans. Ska du hänga textil i tak är det alltid en bra idé att ta kontakt med dem och se vad som gäller i just ditt område. Det lägsta kravet är att det ska vara flamskyddad för offentlig lokal.

Den matta ytan skapas genom att borsta scenmolton. Det gör även att den upplevs ännu tätare än den egentligen är eftersom fibrerna lägger sig som en filt. Det är viktigt att väveriet har gjort ett bra underarbete och vävt det på rätt sätt för att det ska bli snyggt i slutändan. Speciellt kan detta synas på dekomolton. En allt för gles väv går aldrig att reparera med att borsta ytan.

Scenmolton tillverkad i europa ska innehålla ett miljöanpassat flamskyddsmedel. Det är viktigt att det inte är halogenerade flamskyddsmedel, men detta bör ha fastats ut under 80-talet. I europa är det inte tillåtet att använda dessa flamskyddsmedel i textilier.

En variant till den vanliga scenmoltonen är scenmolton CS. Det är en permanent flamskyddad molton som är tillverkad av polyester. Den har ofta något mer glans, men är relativt matt trots allt. Vikten ligger oftast på ca 350g/m2 för att få en snygg textil när det gäller denna typen av molton. Denna variant är så klart inte lika billig som vanlig scenmolton men har en betydligt längre livslängd. Den används till permanent installation och om du vill ha en backdrop som du kan använda många gånger. Scenmolton CS är inte bara permanent flamskyddad, den håller också betydligt längre eftersom väven är mycket starkare.